Registrera resor i en online körjournal enligt Skatteverkets rekommendationer

Efter önskemål från kunder och besökare har vi utvecklat en enkel online körjournal som följer Skatteverkets rekommendationer för körjournaler i jobbet. Den bygger på att du matar in information om resorna genom ett enkelt formulär via JBTMR (Jobbtimmar.se).

”I lagtexten finns inget uttryckligt krav på körjournal. En samlad bedömning görs av de olika omständigheterna i varje enskilt fall. Enligt rättspraxis är dock körjournal ett viktigt bevismedel vid bedömning av bilförmån och drivmedelsförmån.”

En körjournal rekommenderas innehålla följande uppgifter

  • Mätarställning vid årets början
  • Datum och mätarställning vid resans start samt varifrån resan startade
  • Ärende samt vilka platser/företag/kontaktpersoner du besökt (behövs inte vid privata resor)
  • Hur många kilometer du kört
  • Datum och mätarställning vid resans slut samt var resan avslutades
  • Mätarställning vid årets slut

Källa: Skatteverket

Snabbval från rapporterade tider

Vi har försökt att göra det så enkelt som möjligt då detta innefattar något mer inmatning än vid en rapporterad tid. Därför kan du t.ex. snabbvälja information från redan rapporterade tider på datumet du registrerar resan på.

Exempel 1: Du har rapporterat en tid med jobb, 4h på ett visst projekt som har en projektadress. Du kan nu gå till Körjournalen och välja denna tid som ”Ärende” enligt punkten ovan. Du kan även ange startadress innan du börjar åka genom att mata in för hand, ta aktuell GPS position eller välja information från en rapporterad tid. (Glöm inte säga Ja när du får fråga om JBTMR får se din position!)

Det går att välja information från en redan rapporterad tid på Ärende, Startadress och Slutadress. Åker du från projektet till en annan slutadress väljer du enkelt Projektets adress i Startadress. Om du hellre vill använda ofta förekommande platser och ärenden kan du lägga till dem via admin så visas de i egna listor också.

Man kan ju inte veta exakt hur långt man kör när man börjar – därför kan du ange ”Mätarställning vid start” och spara resan. Senare fyller du i resterande uppgifter. Innan du gör det blinkar raden röd så du enkelt ser att det saknas uppgifter.

När det är dags för nästa resa kommer sist sparade slutvärdet på mätarställningen upp automatiskt! Har du firmabil skall du fortsätta på värdet som visas. Kör du privat bil i jobbet kan du ändra värdet så det stämmer.

Passar de flesta förare – välj vem som kan använda körjournalen

Denna lösning passar bra för dig som inte vill lägga ut flera tusen kronor på avancerade GPS system i bilen men ändå vill kunna skriva ut en löpande körjournal. Använder du också rapportering av tider är det smidigare då du slipper ange vissa uppgifter ännu en gång.

Som administratör kommer du åt en utskrift och PDF på körjournalen utifrån datumintervall och kan enkelt ta ut aktuella siffror vid årsslut och spara dessa.

Du aktiverar själv de rapportörer som skall kunna använda körjournalen. Bra om inte alla behöver se knappen för Registrera resa i körjournalen.

Bra att veta…

Tänk på att rekommendationerna ovan är för firmabilar i ett företag. Då skall man logga allt man kör med bilen i korta drag. Kör du med privat bil i jobbet och vill hålla koll på avstånd och mätarställning fungerar detta också. Du måste då inte använda den sista mätarställningen som rapporterades utan kan ange det faktiska värdet som gäller på jobbresorna.

Körjournalen påverkar inte fakturaunderlag eller några andra rapporter i JBTMR. Tanken är att du skall kunna föra en enkel körjournal på en viss bil för att ha något att visa Skatteverket vid en eventuell koll. Du rapporterar fortfarande km på din firmabil som gäller ett visst projekt via Tidrapporteringen då kunden ev står för dessa km.

Detta är ingen elektronisk GPS apparat som du installerar i din bil. Det finns en uppsjö av dessa produkter och poängen är bra – att hålla koll på varje meter med hjälp av GPS. Vår version av körjournal kan av vissa ses som en jobbig sak, att fylla i textfält är tråkigt kanske. Vi rekommenderar då att köpa en elektronisk spårare till dina bilar. För vissa passar det dock bättre med att fylla i själv. Du har koll på allt och kan skriva ut körjournalen varje månad och ha den i din pärm. Ingen risk att nån tar den lilla svarta lådan är det heller… Det bästa av allt – körjournalen ingår i samma pris som tidrapporteringen. Rätt bra ändå tycker vi och andra som önskat detta.

Här nedan finns bilder på hur detta ser ut samt en video som visar hur man registrerar resor i JBTMRs körjournal som följer Skatteverkets rekommendationer. (med reservation på nya förbättrade uppdateringar som inte syns med i bilderna).

Exempelrapporter

Se en introduktionsfilm på hur man registrerar en resa i körjournalen

Bilder på hur det ser ut för rapportör

(bilderna nedan kan se något annorlunda ut jämfört med den senaste versionen – logga in på demon för att se senaste funktionerna)

Bilder på hur det ser ut för administratören

Om JBTMR

JBTMR (Jobbtimmar.se) är ett kraftfullt men enkelt verktyg för att samla in tider & omkostnader på projekt / arbetsorder eller få in lönerapporter från anställda. Prova gratis 2 veckor. Används av hantverkare och många andra som behöver hålla koll på sina tider.